Vegan Μουσακάς


Ο αγαπημένος μας μουσακάς, Vegan και πεντανόστιμος. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον μη χορτοφαγικό.

Υλικά:
6 Μελιτζάνες
4 μεγάλες πατάτες

Υλικά για τον κιμά:
1 ποτήρι κιμά βιολογικής σόγιας
1/2 κούπα λάδι
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

1 καρότο τριμμένο
1 κουτί 400γρ. χυμό ντομάτας
4 κουταλιές ντοματοπελτέ
1 κουταλιά σόγια σος
1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών

1 κ.σ. κουρκουμά
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1/2 ποτήρι κρασί κόκκινο
4 κ.σ. διατροφική μαγιά - προεραιτική (προσοχή! όχι μαγιά για το ψωμί)
αλάτι, πιπέρι

Υλικά για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια βιολογικό γάλα φυτικό (εγώ χρησιμοποίησα σόγιας)

12 κ.σ. κοφτές αλεύρι
5 κ.σ. λάδι ή 4 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κύβο λαχανικών
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προεραιτική)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση για τον κιμά σόγιας:
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ και το σκόρδο σε σιγανή φωτιά μέχρι να μελώσουν. Ρίχνουμε την ξερή σόγια και την σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαγειρευτούν τα υλικά και να δέσει ο κιμάς αλλά να έχει λίγο ζουμάκι. Αποσύρουμε από την φωτιά.

Εκτέλεση μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε το φυτικό γάλα και λιώνουμε τον κύβο λαχανικών. Προσοχή δεν αφήνουμε να βράσει.


Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ή τη φυτική μαργαρίνη. Μόλις κάψει το λάδι ή λιώσει η μαργαρίνη ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει και να γίνει ένα ομογενές μείγμα. Όταν ξανθίνει ρίχνουμε το ζεστό φυτικό γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας σβολιάσει και ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τις 2 κ.σ. διατροφική μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα παχύ μείγμα. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε κάτι αν θέλουμε.

Προετοιμασία:
Κόβουμε τις μελιτζάνες και πατάτες σε φέτες 1,5εκ. περίπου 
και τις αλείφουμε ελαφρά με λάδι, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200c μέχρι να ροδίσουν λίγο οι μελιτζάνες και να μαλακώσουν ελαφρώς οι πατάτες.

Στρώνουμε σε μεγάλο πυρέξ τις πατάτες και από πάνω τις μισές μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με λίγη μαγιά, στρώνουμε τον κιμά, πάλι στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και ρίχνουμε την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στους 200c με αέρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 1 ώρα να δέσει και να σφήξει το φαγητό για να μην διαλυθεί όταν θα το κόψουμε.

Καλή σας όρεξη!

Νηστίσιμος Μουσακάς, Χορτοφαγικός Μουσακάς, βίγκαν μουσακάς, Χορτοφαγικές συνταγές

6 σχόλια:

  1. Υπεροχο οπως και αλλες συνταγες σου. Δεν ειμαι βηγκαν αλλα νηστευω παραδοσιακα ολο το χρονο. Βρηκα τη "σωτηρία" μου στην σελιδα σου γιατι μαγειρευω για ολους μας υγιεινα και νοστιμα. Επισης δεν χρειαζεται να κανω ξεχωριστο φαγητο για τους υπολοιπους που δε νηστευουν γιατι.......προτιμουν τα νηστισιμα πλέον! !! Ευχαριατω πολύ! ! Ενα πραγμα μονο δεν μπορεσα ν αντικαταστησω και ιδιως σε γλυκα που πρεπει να φουσκωσουν. Το αυγό! Αν μπορεις να με βοηθησεις, θα το εκτιμησω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές και το μπλογκ μου σε βοήθησε. Όπως διαπίστωσες η φυτική διατροφή δεν υστερεί πουθενά και προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από γεύση.
      Όσον αφορά τα αυγά η ενότητα http://vegankainostimo.blogspot.gr/p/y.html θα σε βοηθήσει αρκετά.

      Διαγραφή
  2. I waslooking for a Vegan Μουσακάς, will definitely be trying this. thanks for posting this recipe.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπορεί να μπεί στον θάλαμο; για να φαγοθεί σε 3-4 μέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγνώμη δεν έχω φάει πιο.........,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης

 photo facebook_zpshovzp08z.jpg photo cup_zpsedaksr77.png