Τόφου από Ρεβυθάλευρο


Αν δεν σας αρέσει η σόγια, θέλετε να την αποφεύγετε για διάφορους λόγους και ψάχνετε μια εναλλακτική για το κοινό τόφου, αυτό το υπέροχο τόφου από αλεύρι ρεβυθιού δεν περιέχει καθόλου σόγια, είναι χωρίς γλουτένη, είναι πλούσιο σε πρωτείνη και σίδηρο, παρασκευάζεται πανεύκολα και αντικαθιστά τέλεια το τόφου σόγιας. Αυτή η καταπληκτική και πανέξυπνη συνταγή δεν είναι δικής μου έμπνευσης. Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Βιρμανίας και ονομάζεται τόφου Βιρμανίας και ανακάλυψα την ύπαρξη του εντελώς τυχαία σε ένα άρθρο που διάβαζα. Είναι πανεύκολο στην παρασκευή του και αποτελεί μια πολύ καλή και γευστική εναλλακτική για το κανονικό τόφου.


Το μόνο που απαιτείται για να το φτιάξετε είναι ρεβυθάλευρο, νερό και αλάτι και είναι πολύ πιο οικονομικό από το κοινό τόφου καθώς με 1 κούπα ρεβυθάλευρο φτιάχνουμε 600-700γρ περίπου τόφου. Χρησιμοποιήστε το αντί του κοινού τόφου στις αγαπημένες σας vegan ή χορτοφαγικές συνταγές, σκέτο όπως είναι σε σαλάτες με αρωματικά και σως, μαριναρισμένο, τηγανητό, ψητό, για στραπατσάδα κλπ.

Μπορούμε να φτιάξουμε μαλακό και σφιχτό τόφου. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη να δώ πως λειτουργεί σε όλες τις συνταγές κι αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνταγές για γλυκά, καθώς και εγώ πρόσφατα το ανακάλυψα και ακόμη πειραματίζομαι, αλλά από ότι διάβασα μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται όπως το κοινό τόφου απλά είναι λίγο διαφορετικό στην γεύση και την υφή.

Σήμερα το δοκίμασα σε λεπτές φέτες παναρισμένες σε φρυγανιά με αρωματικά και τηγανισμένες σε πολύ λίγο ελαιόλαδο. Έξω ήταν ξεροψημένο και μέσα μαλακό κι από γεύση ήταν πεντανόστιμο!!!


Με αυτή την συνταγή βγάζουμε ένα κομμάτι 600-700 γρ. με υφή περίπου όπως το Silken tofu. Αν θέλετε να έχετε ένα πιο σφιχτό τόφου όπως το Firm Tofu θα μειώσετε το νερό στην 1 1/2 κούπα νερό ανά 1 κούπα αλεύρι.

Αν θέλουμε έντονη γεύση όταν το τρώμε σκέτο μπορούμε να προσθέσουμε αρωματικά της αρεσκείας μας όπως σκόνη σκόρδο, σκόνη κρεμμύδι, διατροφική μαγιά κλπ.



Υλικά:
1 κούπα ρεβυθάλευρο
1 κ.γ. αλάτι
3 κούπες νερό (1 1/2 κούπα για σφιχτό τόφου - firm tofu)

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το ρεβυθάλευρο για να μην έχει σβόλους και προσθέτουμε το αλάτι και την 1 κούπα νερό και τα ανακατεύουμε με ένα σίρμα ή κουτάλα να αναμειχθούν καλά και να έχουμε ένα λείο παχύ χυλό χωρίς σβόλους.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τις 2 κούπες νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά τον χυλό του ρεβυθάλευρου ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σίρμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια παχιά και πολύ πηχτή γυαλιστερή κρέμα. Είναι σημαντικό να πήξει καλά.

Σε ένα τετράγωνο ταπεράκι ή γυάλινο δοχείο 15x15 περίπου ρίχνουμε το μείγμα, στρώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να σφίξει τουλάχιστον για 1 ώρα. Όσο κάθεται στο ψυγείο τόσο θα βγάζει νερό και θα σφίγγει. Όταν σφίξει μπορούμε να βγάλουμε προσεκτικά το τόφου και να βάλουμε χαρτί κουζίνας διπλωμένο μέσα στο τάπερ ώστε να ρουφάει τα νερά που θα βγάζει το τόφου. Το σκεπάζουμε με καπάκι για να μην ξεραίνεται.

Αν θέλουμε να το στραγγίξουμε αρκετά από την υγρασία του μπορούμε να πάρουμε ένα ξύλο κοπής, να βάλουμε χαρτί, το τόφου, πάλι χαρτί και να τοποθετήσουμε από πάνω άλλο ένα ξύλο κοπής. Βάζουμε για βάρος ένα βαρύ αντικείμενο ή κονσέρβες και το αφήνουμε να πατηθεί για 1 ώρα. Αν το χαρτί κατά την διάρκεια γεμίσει νερό το αλλάζουμε.

Έτοιμο το τόφου από ρεβυθάλευρο, εύκολα και γρήγορα!


11 σχόλια:

  1. Για πόσο διάστημα μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκετό καιρό. Το εχω κρατήσει έως και 1,5 - 2 εβδομάδες και δεν ειχε πάθει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το φτιαξα.. από τους καλύτερους vegan μεζέδες που έχω φάει ποτέ, δεν το περίμενα. Όποιος δεν το χει δοκιμάσει, να το δοκιμάσει απαραίτητα. Έβαλα και τα 3 που αναφέρονται επάνω, διατροφική μαγιά, σκόνη σκόρδο, σκόνη κρεμμύδι, και το πανάρισα σε φρυγανιά για να τηγανιστεί όπως προτείνεται.. Φανταστικό. Σε μια επόμενη φορά θα δοκιμάσω να προσθέσω λίγο κάρυ μέσα, ίσως ταιριάζει. Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε. Είναι πολύ νόστιμο και κυρίως πολύ οικονομικό σε σχέση με το τόφου σόγιας.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται ! Θα ήθελα να μου πείτε που μπορώ να βρω το ρεβυθαλευρο ή αν μπορώ να το φτιαξω ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Ρεβυθάλευρο θα βρείς σε παντοπωλεία ή καταστήματα με βιολογικά είδη. Μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου με ξερά ρεβύθια αλέθοντας τα αν διαθέτεις πολύ δυνατό μίξερ ή μύλο.

      Διαγραφή
  5. ΤΕΛΕΙΑ! ΝΑ ΠΟΥ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύεις ότι μπορεί να γίνει και με άλλο αλευρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ισως να γινεται και με αλευρι καλαμποκιυ η αλευρι ποπ κορν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα το φτιάξω! Εχετε δοκιμάσει μήπως αν μπαινει καταψυξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης