«Καβουροκεφτέδες» με Σως Λεμονιού


Vegan «καβουροκεφτέδες», τραγανοί απ' έξω και μαλακοί και πεντανόστιμοι από μέσα που συνοδεύονται τέλεια με λεμονάτη σως από μαγιονέζα και άνηθο. Ο τέλειος μεζές ή συνοδευτικό για τα καλοκαιρινά τραπέζια κι όχι μόνο. Προσωπικά τους τρώω ως κυρίως γεύμα. Γίνονται πανεύκολα και γρήγορα με υλικά που λίγο πολύ όλοι έχουμε στο σπίτι μας.


Μια συνταγή που υπάρχει τόσο στην Ελληνική όσο και στη ξένη κουζίνα με μικρές παραλλαγές στα υλικά. Για την χορτοφαγική εκδοχή, βρήκα αυτή την υπέροχη συνταγή, όπου στη θέση της καβουρόψιχας βάζουμε μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας εμπορίου και με απλά υλικά φτιάχνουμε τους κεφτέδες, τους πανάρουμε, τους τηγανίζουμε και τους συνοδεύουμε με την σως η οποία γίνεται και αυτή γρήγορα και εύκολα και απογειώνει γευστικά τον χορτοφαγικό καβουροκεφτέ.


Τους κεφτέδες μπορούμε να τους ψήσουμε και στον φούρνο αλλά το γευστικό αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου το ίδιο. Αυτό το άτιμο το τηγάνι νοστιμίζει στο έπακρον!



Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τους βίγκαν καβουροκεφτέδες μας και την σως είναι:

  • Υλικά για τους vegan καβουροκεφτέδες:
2 κούπες (480γρ) καρδιές αγκινάρας μαριναρισμένες σε νερό ή λάδι (θα τις βρείτε σε κονσέρβα ή βάζο)
1/4 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο σέλερυ
2 κ.σ. μαρινάδα από τις αγκινάρες
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1/2 κούπα ρεβυθάλευρο
2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για θαλασσινά Old Bay (το βρίσκετε ΕΔΩ ή βλ. πιο κάτω συνταγή)*
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1/4 κ.γ. αλάτι

* Μείγμα Μπαχαρικών για θαλασσινά Old Bay
 Ανακατεύουμε όλα τα παρακάτω μπαχαρικά και έχουμε το μείγμα μπαχαρικών ιδανικό για τους καβουροκεφτέδες μας και για άλλα φαγητά. Φυλάμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο.  
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. αλεσμένα αποξηραμένα δαφνόφυλλα
- 2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
- 1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- 1 γεμάτη πρέζα σκόνη μοσχοκάρυδο, κανέλα, τζίντζερ και γαρύφαλλο.

  • Υλικά για το πανάρισμα:
ρεβυθάλευρο
τριμμένη φρυγανιά
φυτικό γάλα

  • Υλικά για την σως λεμονιού (τα βάζουμε όλα σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε):
2/3 κούπας vegan μαγιονέζα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
1/4 κ.γ. πιπέρι
αλάτι

  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε τις αγκινάρες από το νερό ή το λάδι τους και το κρατάμε γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε. Χοντροκόβουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τους καβουροκεφτέδες και ανακατεύουμε καλά. Αν οι αγκινάρες μας ήταν μέσα σε νερό, μπορούμε αν θέλουν να ραντίσουμε ελαφρώς το μείγμα με λίγο λάδι της αρεσκείας μας.

Παίρνουμε 1/4 της κούπας από το μείγμα, και πλάθουμε χοντρούς κεφτέδες. Αλευρώνουμε τους κεφτέδες με στο ρεβυθάλευρο, μετά τους βουτάμε στο φυτικό γάλα και μετά τους πανάρουμε με την φρυγανιά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο ώστε οι κεφτέδες να καλύπτονται με το λάδι μέχρι την μέση και το αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά (όχι πολύ δυνατή γιατί θα τους κάψουμε). Ρίχνουμε τους κεφτέδες και τηγανίζουμε και απο τις δύο πλευρές μέχρι να ξεροψηθούν.


Σερβίρουμε βάζοντας πάνω στους κεφτέδες 1-2 κουταλάκια σως λεμονιού και διακοσμούμε με ένα κλωναράκι άνηθο.


Vegan Καβουροκεφτέδες, χορτοφαγικοί καβουροκεφτέδες, νηστίσιμοι καβουροκεφτέδες
Συνταγή από: hotforfood

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές! <3 Να ρωτήσω πόσους περίπου κεφτέδες "βγάζει" η συγκεκριμένη συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις αγκιναρες πρεπει να τις παρουμε απο κονσερβα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει με φρέσκιες και της κονσέρβας είναι μαριναρισμένες και έχουν μια ιδιαίτερη γεύση οπότε δεν γνωρίζω το γευστικό αποτέλεσμα. ΜΠΟΡΕΙΣ να δοκιμάσεις όμως.

      Διαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης

 photo facebook_zpshovzp08z.jpg photo cup_zpsedaksr77.png