Τέλεια Γεμιστά με Κοκκινιστές Πατάτες


Τα γεμιστά είναι ένα κλασικό Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό που κουβαλά μνήμες οικογενειακών τραπεζιών και καλοκαιρινών διακοπών. Πάντα στο σπίτι τα τρώγαμε μόνο με ρύζι καθώς η γέμιση τους είναι τόσο πλούσια σε υλικά και γεύση που δεν χρειαζόταν κάτι άλλο. Για να πετύχουν και να είναι πεντανόστιμα χρειάζονται κάποιες μικρές τεχνικές και συνδυασμό υλικών που θα τα απογειώσουν γευστικά και θα είναι τέλεια μέχρι και το τελευταίο γεμιστό.


Στην οικογένεια μας αρέσουν περισσότερο οι πιπεριές από τις ντομάτες και συνήθως κάνουμε μόνο πιπεριές.  Όποιος θέλει λοιπόν μπορεί να βάλει μόνο πιπεριές ή μόνο ντομάτες. Οι πατατούλες είναι κοκκινιστές. Αν δεν σας αρέσουν και τις θέλετε σκέτες, παραλείπετε τον χυμό ντομάτας.

Υλικά για τα γεμιστά:
6 μέτριες πράσινες πιπεριές
6 μέτριες ντομάτες
15 κ.σ. γεμάτες ρύζι καρολίνα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
1 πολύ μικρή μελιτζάνα ψιλοκομμένη
1 μικρό κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
1 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
1/4 κούπα κουκουνάρι
3/4 κούπα μαύρη σταφίδα
2 κύβους λαχανικών
200γρ χυμό ντομάτας
3/4 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες:
2 μεγάλες πατάτες
200γρ χυμό ντομάτας
1/4 κούπα λάδι
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τις απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολάκι, λιώνουμε τον κύβο λαχανικών σε λίγο ζεστό νερό και το περιχύνουμε στις πατάτες μαζί με τον χυμό ντομάτας και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια να πασαλειφτούν καλά. Προσθέτουμε νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν οι πατάτες και ανακατεύουμε.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα και πιπεριά από τη μεριά του κοτσανιού ένα καπάκι. Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους και την κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ και από τις πιπεριές αφαιρούμε τα σποράκια και κόβουμε προσεκτικά τη σαρκώδες λευκοπράσινη σάρκα που έχει εσωτερικά και την κρατάμε και αυτή στην άκρη. Με ένα πηρούνι τρυπάμε 2 φορές την βάση κάθε πιπεριάς και ντομάτας για να μαγειρευτεί καλύτερα το ρύζι και να ρουφήξει ζουμάκι. Απλώνουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες στο ταψί πάνω από τις πατάτες, όρθιες.

Για τη γέμιση:
Για να γίνει σπυρωτό το ρύζι μας και να μην λασπώσει, βάζουμε σε ένα μπολ την ποσότητα του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και καλύπτουμε το ρύζι με βραστό νερό. Το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει το νερό. Μετά το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μίξερ, ρίχνουμε την σάρκα της ντομάτας, το σκόρδο, την πιπεριά φλωρίνης και τους δύο κύβους λαχανικών. Τα πολτοποιούμε κι αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νεράκι για να πολτοποιηθούν καλύτερα.

Σε μία κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι, την μελιτζάνα, το κολοκύθι και την σάρκα από τις πιπεριές ψιλοκομμένη και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το μείγμα με την σάρκα της ντομάτας που χτυπήσαμε στο μίξερ. Ανακατεύουμε και μόλις αρχίζει να παίρνει πάλι βράση ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε για μισό λεπτό και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη γέμιση λίγο να κρυώσει, να μην καίει γιατί θα λασπώσει το ρύζι μας αν τη βάλουμε ζεστή στα γεμιστά.

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι πάνω (αλλά να μην ξεχειλίζει η γέμιση). Αν μας περισσέψει γέμιση και έχουμε καμιά έξτρα πιπεριά ή ντομάτα την προσθέτουμε εκεί αν όχι την ρίνχουμε στο κέντρο του ταψιού μας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τα γεμιστά μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210 βαθμούς ή στον αέρα στους 180-190 βαθμούς για 1 ώρα.

Ελέγχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι στις πατάτες κι αν έχουν μαυρίσει τα γεμιστά από πάνω τα γυρνάμε ή τα ξαπλώνουμε για να ψηθούν και από κατω.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης