Vegan Βασιλόπιτα


Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται! Τη φτιάξαμε, την δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ! Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα δεσπόζει στο τραπέζι για να υποδεχθούμε τον νέο έτος, γεμάτο αρώματα, γεύση και γλύκα!



Η βασιλόπιτα έχει την υφή κέικ και είναι αφράτη και πεντανόστιμη. Έχει την χαρακτηριστική γεύση της Βασιλόπιτας και μπορείτε να την απολαμβάνετε και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου όχι μόνο την Πρωτοχρονιά!

Υλικά:
500 γρ. αλεύρι Φαρίναπ
1,5 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1/4 κ.γ. μαχλέπι
1/4 κ.γ. κρυστάλλους μαστίχας
3/4 κούπα ζάχαρη
170 γρ. ελαιόλαδο
500 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
40 γρ. κονιάκ
150 γρ. ψιλοκομμένα ή χοντροκομμένα καρύδια (προεραιτικά)
Σιμιγδάλι για αλεύρωμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190 βαθμούς στις εστίες πάνω κάτω χωρίς αέρα.
 
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο, την βανίλια, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα που την έχουμε κοπανήσει σε γουδί με λίγη ζάχαρη για να γίνει σκόνη και ανακατεύουμε καλά με ένα σίρμα. Τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.

- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη χτυπώντας με ένα σίρμα για να λιώσει και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το αλεύρι σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο παχύρευστο χυλό.

- Λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο μία στρογγυλή φόρμα, τη αλευρώνουμε με το σιμιγδάλι καλά και ρίχνουμε το μείγμα. Αν θέλουμε, τυλίγουμε σε αλουμίνοχαρτο ένα κέρμα και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.

- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς ανάλογα τον φούρνο για 45 λεπτά με 1 ώρα. Στα 40-45 λεπτά μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας κι αν βγεί καθαρό η πίτα μας είνα έτοιμη, αν λερωθεί σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Τσεκάρουμε κάθε 5-10 λεπτά και βγάζουμε όταν ψηθεί.

- Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία!!



Χορτοφαγική, βίγκαν, νηστίσιμη, χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο



4 σχόλια:

  1. Γεια Σας, Θα μπορούσα να παραλείψω το κονιακ;Πρέπει να προσθέσω ίση ποσότητα από άλλο υγρο;Γίνεται πιο αφράτη από αλλά vegan cake? Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το παραλείψεις αντικαθιστώντας το με ίση ποσότητα χυμό πορτοκαλιού. Καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα. Δε νομιζω οτι μπορω να βρω μαχλεπι ή μαστιχα στην Αγγλια. Μπορω να τα παραλειψω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, μπορείς να τα παραλείψεις αλλά αυτά είναι που δίνουν την χαρακτηριστική γεύση της βασιλόπιτας. Θα βγεί ένα απλό κείκ.

      Διαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης