Vegan Καπνιστό Τυρί


Εύκολο και γρήγορο νόστιμο χορτοφαγικό τυρί με ελαφριά καπνιστή γεύση που λιώνει για να το απολαμβάνουμε στα τόστ μας, με κράκερ ή φρυγανιές, στις σαλάτες μας κλπ. Τα υλικά είναι λίγα και απλά εκτός της αγάρ αγάρ η οποία είναι απαραίτητη για να πήξει και να σφίξει το τυρί μας και την οποία θα την βρείτε στα καταστήματα με βιολογικά είδη ή στο διαδύκτιο.


Η συνταγή βγάζει ένα μικρό τουβλάκι περίπου 450γρ. Αν θέλετε μεγαλύτερο διπλασιάστε ή τριπλασιάστε την ποσότητα. Επίσης μπορούμε να προσαρμόσουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά (πιο πολύ ή πιο λίγο) ανάλογα τις γευστικές μας προτιμήσεις.



Υλικά:
1/2 κούπα ωμά κάσιους
40-45γρ ψητή πιπεριά φλωρίνης σε βάζο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμύδι
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 κούπα νερό

Για την αγάρ αγάρ:
1 1/2 κ.σ. σκόνη αγάρ αγάρ
1/2 + 1/4 κούπα νερό

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε σε νερό τα κάσιους από βραδύς.

Σε ένα δυνατό μπλέντερ ρίχνουμε τη 1/2 κούπα νερό, τα μουλιασμένα κάσιους την πιπεριά φλωρίνης καλά στραγγισμένη από την μαρινάδα του βάζου και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της αγάρ αγάρ. Χτυπάμε στο μπλέντερ καλά να γίνει μια λεία κρέμα.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό για την αγάρ αγάρ και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό ρίχνουμε σιγά σιγά την σκόνη αγάρ αγάρ ανακατεύοντας συνέχεια με το σίρμα και μόλις αρχίζει και πήζει κλείνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο τζέλ.

Ρίχνουμε αμέσως το τζέλ στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά να ενσωματωθεί με το μείγμα του τυριού μας.

Αδειάζουμε γρήγορα σε ένα μικρό φορμάκι διαμέτρου 11εκ. ή σε ένα μικρό τάπερ της επιλογή μας και το αφήνουμε στο ψηγείο να σφίξει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Σημείωση: Λόγω του ότι το τζέλ από αγάρ αγάρ γίνεται γρήγορα στέρεο πρέπει να κινηθούμε γρήγορα μόλις γίνει τζελ για να προλάβουμε να το ενσωματώσουμε στο μείγμα μας και να το απλώσουμε στο φορμάκι και να μας πετύχει το τυρί. Επίσης θα πρέπει να την μετρήσουμε με τα ειδικά κουταλάκια μέτρησης καθώς η ακρίβεια είναι σημαντική στο να μας γίνει ζελατίνη.


Βίγκαν, Χορτοφαγικό, Νηστίσιμο

11 σχόλια:

  1. Για πόσο καιρό περίπου διατηρείτε αυτό το τυρί, ξέρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι το αγαρ αγαρ και με τι μπορούμε να το αντικαταστησουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φυτική ζελατίνη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Είναι το βασικό συστατικό που σφίγγει το τυρί.

      Διαγραφή
    2. Η γόμα ξανθανης έχει άλλες ιδιότητες και δεν ενδείκνυται για την παρασκευή τυριού.

      Διαγραφή
  3. Για όσους δεν έχουμε τα ειδικά κουταλάκια μέτρησης θα μπορούσες να μας δώσεις τις μετρήσεις σε γραμμάρια μιας που η ακρίβεια είναι σημαντική?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο δύσκολο καθώς τα μπαχάρια και οι σκόνες ζυγίζουν λιγότερο απο γραμμάρια και απαιτείται ζυγαριά ακριβείας που να μετρά κατω απο γραμμάριο και πάνω. Γιαυτο είναι σημαντικό να έχουμε τα κουταλάκια και τις κούπες μέτρησης. Και το μαγείρεμα μας γινεται πιο εύκολο και οι δόσολογίες μας είναι σωστές.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. :)

      Διαγραφή
  4. Αχ, μου κάνατε μάλλον ένα τυπογραφικό λαθάκι και την πάτησα. Δεν είδα δυστυχώς το βιντεάκι όταν έπρεπε (γιατί δε μου το "έτρεχε" κανονικά), και αντί για μισή, έβαλα μία κούπα νερό στο μπλέντερ, όπως λέτε στην αρχή των οδηγιών...�� Τώρα είναι στο ψυγείο,αλλά μου βγήκε σαν νερό, καμία σχέση με την πυκνότητα στο βίντεο (πολύ αργά για δάκρυα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης

 photo facebook_zpshovzp08z.jpg photo cup_zpsedaksr77.png