Vegan Ψητά Σουτζουκάκια


Μιάμ, μιάμ, μιαααάμ!! Χορτοφαγικά σουτζουκάκια που όχι μόνο μυρίζουν και έχουν την ίδια όψη με τα παραδοσιακά αλλά έχουν και απίστευτα ίδια γεύση! Πραγματικά όταν επιχείρησα να μετατρέψω τα παραδοσιακά σουτζουκάκια σε χορτοφαγικά δεν πίστευα με τίποτα ότι θα γίνουν τόσο τέλεια! Είναι σα να τρως σουτζουκάκια! Θα τα λατρέψουν όλοι! Τα δοκίμασαν παιδιά κρεατοφάγα και δήλωσαν ότι είναι πιο νόστιμα από τα ζωικά!!. Μετά από αρκετές δοκιμές σας παρουσιάζω την συνταγή.



Μια συνταγή απλή και πανεύκολη στην παρασκευή της που όμως βγάζει τέλεια σουτζουκάκια στο σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι. Αν και στη σχάρα με κάρβουνα δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμη, πιστεύω όμως ότι θα γίνονται τέλεια καθώς το ψήσιμο στα κάρβουνα καπνίζει το φαγητό και του δίνει αυτή την ιδιαίτερη τσικνιστή γεύση.



Υλικά:
140γρ. ξερές φακές
1/2 κούπα βρώμη (ψιλές νιφάδες)
1/4 κούπα φρυγανιά
2-3 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. καλά αλεσμένο λιναρόσπορο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/4 κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κ.σ. ξερό δυόσμο
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/4 κ.γ. σκόνη μπαχάρι
1 κ.γ. βεγκέτα (μείγμα λαχανικών) ή 1 τριμμένο κύβο λαχανικών
1/2 κ.γ. αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζουμε σε ψιλό σουρωτύρι και με ένα κουτάλι τις πατάμε να βγάλουν τελείως το νερό που έχουν ρουφήξει και να μην βγάζουν καθόλου. Τις πολτοποιούμε πολύ καλά στο μίξερ (να γίνουν πηχτή πάστα).

Ρίχνουμε τις λιωμένες φακές σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι να ομογενοποιηθούν και να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15-20 λεπτά. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο αλάτι - πιπέρι.

Ταμπονάρουμε με ελάχιστο νερό τις παλάμες μας γιατί θα κολλάει λίγο το μείγμα και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. Αν το μείγμα έχει πολύ υγρασία και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.

Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα σχαροτήγανο ή απλό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει τοποθετούμε τα σουτζουκάκια μας. Με λίγο λάδι ξεροψήνονται ωραία, δεν κολλάνε και νοστιμίζουν. Περιμένουμε πρώτα να ξεροψηθεί καλά από την μία πλευρά και να αρχίσει να σφίγγει το σουτζουκάκι πριν το γυρίσουμε με προσοχή από την άλλη. Ξεροψήνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα στη φωτιά για να σφίξουν καλά. Όσο ψήνονται σφίγγουν. Αν τα ψήσετε στη σχάρα σε ένα πιατάκι βάλτε λίγο λάδι και πασπαλίσετε τα σουτζουκάκια πριν τα ψήσετε.

Όταν ξεροψηθούν καλά και σφίξουν τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα σερβίρουμε με ντοματούλα, μπόλικο κρεμμυδάκι, μουστάρδα ή λεμονάκι, πιτούλες, πατάτες και μπυρίτσα!


Καλή σας όρεξη!


Βίγκαν, Βέγκαν, Vegan, Χορτοφαγικά, Νηστίσιμα

30 σχόλια:

  1. Tέλεια ετσι τα φτιάχνω και εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορω να τα βαλω στον φουρνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά πιστεύω πως ναι.

      Διαγραφή
    2. και στο φούρνο γινονται μια χαρά, αλλα στα καρβουνα γινονται καλύτερα από τα κανονικά!!!!

      Διαγραφή
  3. Επιχείρησα σήμερα.Στο τηγάνι. Στην προσπάθεια να τα γυρίσω, διαλύονταν. Κατά τα άλλα πολύ νόστιμα. Ακολούθησα την συνταγή πιστά, πλήν του κύβου λαχανικών, που νομίζω ότι έχει συντηρητικό μέσα (δεν είχα εξάλλου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σόλων, χαίρομαι που σου άρεσαν. Ίσως δεν έστηψες καλά τις φακές να φύγουν τα νερά. Αν το μείγμα είναι αρκετά μαλακό προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι και τα αφήνουμε να ξεροψηθούν καλά από τη μια πλευρά πρώτα πριν τα γυρίσουμε με προσοχή από την άλλη. Ελπίζω να τα δοκιμάσεις ξανά.

      Διαγραφή
  4. Καλησπερα σας!!Μερες τωρα ηθελα να την φτιαξω και τελικα το επιχειρησα σημερα!!Ειναι καταπληκτικα τα εκανα σε πιτουλα με κρεμμυδακι και ντοματουλα ,δεν έμεινε ουτε δειγμα!!!!!!Συγχαρητηρια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα και χρόνια πολλά! από βδομάδα ξεκινάω vegan διατροφή, οπότε έχω κάποιες χαζές ερωτήσεις ακόμα. το λιναρόσπορο δεν πρέπει να τον ανακατέψω με 3 κουταλιές νερό για να αντικαταστήσει το αυγό; ή απλά τον ρίχνω σκέτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ιωάννα, σκέτο τον ρίχνεις καλά αλεσμένο.

      Διαγραφή
  6. ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΤΙΣ ΦΑΚΕΣ ΤΙΣ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΜΟΥΛΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΔΟΚΟΛΑ ΤΑ ΕΠΛΑΣΑ ΜΕ ΚΟΥΤΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΛΕΡΩΝΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ . ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΔΩΣΑ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΕΥΡΙ ΕΒΑΛΑ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΑΚΕΡ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΩΡΑ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή, περιμένω τα αποτελέσματα!

      Διαγραφή
  7. Δεν παίζονται!! Τα έφτιαξα και η παρέα που δεν είναι vegans, έπαθαν πλάκα! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα μπορουσαν να γινουν μρ μαγειρεμενα φασολια που περισεψαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα συγκεκριμένα τα έχω δοκιμάσει μόνο με φακές και δεν γνωρίζω με φασόλια πως θα είναι γευστικά και στην υφή. Δεν βλέπω όμως γιατί όχι. Μπορείς να το δοκιμάσεις και να μας ενημερώσεις για το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  9. Τα έφτιαξα σήμερα! Ήταν τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια!Εγώ πριν τα δοκιμάσω έχω να κάνω μια ερωτησούλα! Οι δοσολογίες με τις κούπες,τα κουταλάκια του γλυκού κτλπ, είναι οι αντίστοιχες με τα US cups and tablespoons/teaspoons?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτά είναι αν και νομίζω ότι τα Αμερικάνικα με τα Ευρωπαϊκά έχουν μια μικρή διαφορά στην ποσότητα.

      Διαγραφή
  11. Τέλεια γίνονται! Τα φτιάχνω πολύ συχνά από τότε που τα έμαθα! Αρέσουν σε όλους,vegan και μη! Παραλείπω τη φρυγανιά και βάζω περισσότερη βρώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετική συνταγή! Τη φτιάχνω συχνά με τη μόνη παραλλαγή ότι βάζω 1 κ.σ. ελαιόλαδο μέσα στη ζύμη και τα ψήνω σε λαδόκολλα. Τα τρώει κι ο άντρας μου που δεν είναι vegan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ νόστιμα και εγώ πρόσθεσα ελαιόλαδο. Μπράβο σου ωραία συνταγή.��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα έφτιαξα, τα μαγείρεψα και τα λάτρεψα. Υπάρχει τρόπος να επισυνάψω φωτογραφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν! Νομίζω πως όχι.

      Διαγραφή
  15. ψιλες ή χοντρεςφακες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έκανα τα σουτζουκάκια και έγιναν φανταστικά, απλά δεν είχα βρώμη και έβαλα πίτουρο σιταριού. Έγιναν τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. μόλις τα έβαλα στο φούρνο και περιμένω να δω πως θα βγουν! πάντως όσο ετοίμαζα τη ζύμη μύριζε ΥΠΕΡΟΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα μπορούσαν οι βραστές φακές πριν την πολτοποίηση τους να διατηρηθούν στην κατάψυξη ώστε ναη χρειάζεται κάθε φορά να βράζεις φακές ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πως σας φάνηκε η συνταγή; Γράψτε μου τις εντυπώσεις σας, τα σχόλια σας ή τις παρατηρήσεις σας.

 

Πίσω από το Vegan & Νόστιμο

Translate this Blog

Yποκ/τα Αυγού & Κούπες Μέτρησης